Voor ouders

Ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar.

Ouders die gedragsproblemen bij hun kind ervaren (12-17 jaar), thuis, op school, in clubs of met vrienden.

Voor allochtone ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 10 jaar.

De cursus is er op gericht om u te helpen een zo goed mogelijke overgang te maken na de echtscheiding. Daar waar de echtscheiding al geruime tijd geleden heeft plaatsgevonden kan het u helpen de communicatie met de andere ouder te verbeteren.

Weet jij hoe je moet handelen als er een huis-, tuin- en keukenongelukje gebeurt met je kind? Of kun je handelen wanneer er sprake is van een noodgeval?

Protesteren of zeuren uw kinderen tijdens het winkelen? Luisteren ze niet bij een afspraak met de dokter? Of rennen ze tijdens een etentje rond in het restaurant? Dan is de gratis workshop ‘Op stap met je kind’ van het Centrum voor Jeugd en Gezin Helmond wellicht iets voor u.

Herken je dit gevoel: ‘Ik had op het laatst alleen nog maar het gevoel dat ik politieagent moest spelen, in plaats van dat ik die leuke moeder kon zijn’. Een ontspannen en open relatie met je kind zonder ruzie en conflicten, is dat niet iets waar alle ouders naar verlangen?

Aanraking is een van onze eerste levensbehoeftes. Het is heerlijk om je kindje te zien genieten van een liefdevolle massage. Zeker als je deze zelf geeft!

Deze cursus is vergelijkbaar met de Hoera, een baby! en bestaat uit drie lessen van een uur. Tijdens deze interactieve bijeenkomsten komen meerdere onderwerpen aan bod. De groep kan zelf ook onderwerpen inbrengen.

Hoe ga ik om met een peuter die niet wil luisteren? Of driftbuien heeft? Een themabijeenkomst over de koppige fase van je peuter, driftbuien en het stellen van grenzen d.m.v. straffen en belonen. Bovendien is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met andere ouders.

Media (televisie, smartphone, tablet, (spel)computer) zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het gezin, waardoor ook jonge kinderen al vroeg met deze media in aanraking komen. Mediaopvoeding begint dus al heel vroeg.

In deze workshop worden suggesties besproken om ouders te helpen hun kinderen grenzen te leren accepteren en te begrijpen wat NEE betekent.

Ruzie tussen broers en of zussen, niet willen delen, problemen met ruzie maken, al deze onderwerpen komen aan bod in deze workshop. Hoe om te gaan met ruzie of destructief gedrag van uw kind.

Kinderen en ouders hebben een goede nachtrust nodig. In deze workshop kijkt u hoe u een goed slaappatroon kunt ontwikkelen met en voor uw kind.Welke vaardigheden heeft een kind nodig en wat kunnen oorzaken zijn als kinderen niet zo makkelijk inslapen.

Positief opvoeden is een effectieve manier van opvoeden waarbij een positieve benadering van kinderen vooropstaat. Zo ontwikkelen kinderen de vaardigheden en het zelfvertrouwen die ze nodig hebben voor succes op school en in hun relaties met anderen.

Een van de belangrijkste taken die ouders hebben, is om kinderen te leren omgaan met hun gevoelens. Elk kind krijgt in zijn leven te maken met tegenslag of stress en moet vaardigheden ontwikkelen om daarmee om te gaan. De emotionele veerkracht die kinderen hebben, ofwel hun vermogen om met uiteenlopende gevoelens om te gaan, is belangrijk voor geluk, welbevinden en succes in hun latere leven.

Opvoeden doet ieder op zijn eigen manier. Ouders bepalen zelf welke vaardigheden, waarden en gedrag ze bij hun kinderen willen aanmoedigen.

Hulp nodig of vragen?